ΕΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ;

Θα χρειαστεί αν θέλεις να μάθεις, (από τις συνειδητοποιήσεις που θα εισπράξεις μέσω της αντίληψης σου από τα λεγόμενα), πέρα από αυτά που γνωρίζεις ήδη, όταν μιλούν οι άλλοι, εσύ, να σιωπάς, κι όταν σιωπούν αυτοί, τότε να παίρνεις το λόγο. Αν πάντα μιλάς ο ίδιος, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ «να ακούσεις» τίποτα, πέραν των δικών σου δεδομένων…

Το να ακούς όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με το να ακούς καθαρά εξωτερικά,  αλλά και με το να σωπαίνεις τις πεποιθήσεις, τις γνώμες, τα πιστεύω σου, όπως, και την ίδια τη σκέψη, την ώρα που εκλαμβάνεις κάτι…

Πάρε τα δεδομένα που ακούς, και προσπάθησε να κατανοήσεις. Τι; Αυτό, που ο άλλος προσπαθεί να σου πει. Πρώτα, άκου… Άκου βαθιά μέσα σου…

Γιατί, δεν έχει ποτέ σημασία αν ο άλλος έχει δίκιο ή άδικο. Ή, το αν συμφωνείς, ή διαφωνείς μαζί του. Αυτό, είναι μόνο η επιφάνεια. Προσπάθησε να μη μένεις μόνο εκεί.

Γιατί η ουσία είναι, (κι εκεί φαίνεται και το βάθος του καθενός), να μπορέσεις  από τα λεγόμενα, να εκπαιδεύσεις μέσα σου την ικανότητα, του να αντιλαμβάνεσαι πρώτα απ’ όλα, το από «ποια θέση» μιλάει ο απέναντι σου. Και το δεύτερο, να κατανοήσεις, τι θέλει «ακριβώς» να σου περιγράφει. Μια και έτσι κι αλλιώς, τα πάντα όσων αφορούν γνώμες, πιστεύω, συνειδητοποιήσεις, δεν είναι παρά η εκδήλωση συγκεκριμένων, περιορισμένων θέσεων.

Δίνοντας βαρύτητα στο τι θέλει κάποιος να σου πει, (και όχι στο αν έχει δίκιο ή άδικο), είναι που προπονείς τον εαυτό σου, όπως και μαθαίνεις να αντιλαμβάνεται άλλον τρόπο πέραν του δικού σου, άλλες ιδέες, έννοιες και καταστάσεις. Αν τον απορρίψεις από την αρχή, όλα αυτά, τα χάνεις…

Εμπλουτίζεσαι, μόνο δίνοντας βαρύτητα στο να κατανοήσεις, και όχι στο αν συμφωνείς.

Οι περισσότεροι (συνηθισμένοι) άνθρωποι δυστυχώς, κολλάνε σε θέσεις μαζικά. (Συλλογικό ασυνείδητο). Υπάρχουν όμως, και οι «Ατομικές» καταθέσεις, που αν τις εντοπίσεις, αξίζουν την προσοχή και τη μελέτη σου, γιατί σίγουρα φέρουν μέσα τους κάτι νέο, το οποίο είναι ικανό να σε παρασύρει σε μονοπάτια, που θα σε πάνε πιο πέρα από αυτά που έχεις κατακτήσει ο ίδιος. Αυτό, αν τα επεξεργαστείς βέβαια, αποκόβοντας τον εαυτό σου από τη θέση σου, από το τι πρεσβεύεις συνήθως, και τι θεωρίες έχεις καταγεγραμμένες μέσα σου περί σωστού και λάθους.

Αν όχι, και ο απέναντι σου ανήκει στην πλειοψηφία των μαζικών καταχωρημένων απόψεων, τότε, και πάλι μην τον απορρίψεις μονομιάς. Εκεί, εργάσου διαφορετικά: Παρατήρησε, τη «δική σου» θέση, ανακαλύπτοντας καθαρά, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, «που είσαι» ο ίδιος σε σχέση με όσα ακούς.

Τότε, εντοπίζεις βέβαια τα κοινά σας, όπως και τη διαφορετικότητα, και φυσικά, και τα «κολλήματα» του απέναντι σου. Όμως, όπως και να’ χει, αυτή είναι η κατάσταση του. Που σημαίνει, πως δεν απειλείσαι, και δεν κινδυνεύει, ούτε και αλλοιώνεται οτιδήποτε ανώτερο έχεις μέσα σου, για να σου βγαίνει, (αν σου βγαίνει) η τάση, να το υπερασπιστείς. Απλά ο άλλος, βλέπει εντελώς διαφορετικά πράγματα απ’ ότι εσύ.

Η συμφωνία, ή διαφωνία σας τελικά, θα έρθει τότε ως «κατάληξη», και όχι ως ανάγκη υπεράσπισης από την αρχή. Ο καθένας, είναι αυτό που είναι, και αφορά τον ίδιο το επίπεδο του, όπως, και είναι ο ίδιος υπεύθυνος γι’ αυτό. Είτε το αντιλαμβάνεται, είτε όχι.

Η Αλήθεια έτσι κι αλλιώς, είναι μία χώρα, στην οποία ταξιδεύουν λίγοι…

Πολλοί άνθρωποι, δεν θέλουν να βγουν από τις ψευδαισθήσεις τους, και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μιλάς, για τέτοιου είδους «ανακαλύψεις» (που αφορούν άλλους), μόνο όταν σου ζητηθεί. Αν έχεις ανάγκη να του τα πεις ούτως ή άλλως, τότε, ο ίδιος έχεις κάπου «θέμα». Εντόπισε το…

Το παραπάνω, είναι η βαθύτερη έννοια της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Που δεν αφορά το να λέει ο καθένας τα δικά του, ούτε και να μοιράζονται μόνο καθαρά εξωτερικά πράγματα της καθημερινής τους ζωής. Αφορά, το να «κοινωνούν» θέσεις, ιδέες, έννοιες, βιώματα, προσπαθώντας και μοιράζοντας, ο ένας, τη συνειδησιακή οπτική του άλλου, περιγράφοντας τη διαφορετικότητα με την οποία τα βλέπει. Η επικοινωνία, βασίζεται στην κατάθεση. Γιατί με την κατάθεση, «ακούμε» ο καθένας, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, όχι μόνο τον άλλον, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Μεγάλο θέμα, και υπέροχο πεδίο εργασίας. Όσο πιο βαθιά η διείσδυση στις έννοιες, τα αισθήματα, και την ειλικρίνεια, (και από τις δύο μεριές), τόσο πιο βαθιά, εμπλουτισμένη η επικοινωνία, και τόσο πιο μεγάλο και το κέρδος, καθαρά εσωτερικά, όπως και με την «είσπραξη» σπερματικής τροφής, για Ατομική συνέχεια στον καθένα, όταν θα απομακρυνθεί από τον άλλον, και θα μείνει μόνος.